Aurora Gold Demeter kazen met lokaal veevoer

Aurora Gold Demeter met lokaal veevoer

De boeren van Aurora zijn overgestapt op lokaal veevoer
De boeren van Aurora deden als eerste melkleveranciers voor kaas mee met de campagne Allemaal Lokaal van Milieudefensie. Zij stapten over op lokaal geteeld veevoer, omdat dit beter is voor het milieu. Het eerste product was de Aurora Winterkaas, die nog deels met veevoer uit Europa is geproduceerd. De volgende stap waren kazen waarvoor al het veevoer in Nederland is geteeld. 

Ontbossing voor ons veevoer
De meeste Hollandse koeien eten soja als krachtvoer, waarvoor in Zuid-Amerika op grote schaal oerwoud wordt gekapt. Kleine boeren worden daarbij van hun land verdreven en de grond wordt niet meer gebruikt voor de eigen voedselvoorziening. Veevoer van dichtbij is beter voor de boeren, de bodem én je bord.

Zelf veevoer verbouwen: het kan
Overstappen op lokaal geteeld veevoer vraagt om pionierswerk. Aurora-boer John Arink vertelt: “Mijn koeien eten alleen maar voer dat van mijn eigen land komt. Het is een proces van misschien wel 10 jaar geweest om helemaal zelfvoorzienend te worden. Maar ik weet waarvoor ik het doe. Als je satellietfoto’s ziet van de oerwouden in Zuid-Amerika van nu en 30 jaar geleden, dan springen de tranen je in de ogen. De gevolgen daar van de intensieve sojateelt zijn verschrikkelijk, maar je hoort er bijna niemand over.”

Ondanks dat de campagne ‘Allemaal Lokaal’ van Milieudefensie is afgelopen, gaan we (gezamenlijk) door met het promoten van lokaal veevoer. Voor meer informatie kun je de website van Milieudefensie checken.

Aurora Gold Demeter kazen koop je in onze webshop, bij Ekoplaza of in de biologische supermarkt.