Geschenken van de Goden

Roodflora kazen in heerlijke smaakvariaties

Al meer dan 40 jaar maakt familiebedrijf Aurora de lekkerste kazen in haar kaasmakerij. De Nederlandse Kaasmakers hebben in hun moderne kaasmakerij in het Duitse Kranenburg nu een spannende nieuwe kaas ontwikkelt als toevoeging aan hun ruime assortiment.

De individuele smaak van de nieuwe biologische kaassoorten wordt bepaald door de manier waarop de korst tijdens het rijpen wordt behandelt.

Iedere kaas wordt in het kaaspakhuis regelmatig met de hand veredelt door een speciaal mengsel van roodflora aan te brengen – dit is het “geschenk van de goden” dat de kaas zo speciaal maakt van smaak. De melk voor deze bijzondere kaas, de zogenoemde roodflora-kaas, komt van biologische boerderijen uit de regio. Het zijn de melkveehouders die zich onderscheiden door hun voorbeeldige houding en met wie de kaasmakerij Aurora lange en intensieve betrekkingen onderhoudt.


Nieuw bij familiebedrijf Aurora

Zo bijzonder als de oude natuurkrachten.

In de sporen van de oude Germanen raakten de kaasmakers geïnspireerd door de natuurkrachten. Ze ontwikkelden een krachtige en natuurlijke kaas. Elke kaasvariant is geïnspireerd op een Germaanse godheid en de attributen, die met haar geassocieerd kunnen worden. In de kaaskorst zorgen de verschillende kruidenmengsels voor de unieke smaakbeleving.

Bij opgravingen hebben archeologen aangetoond, dat de oude Germanen en de andere Noordse volkeren al vroeg over verschillende vormen van kaasmaken beschikten. In hun typische langhuizen was er genoeg plek voor het melkvee. In de zomermaanden gaven de koeien en geiten meer melk, dan er gebruikt kon worden, dus werden er manieren bedacht om de melk houdbaarder te maken. Kaas was dan ook waardevol en werd aan de goden als exclusief offer aangeboden. We zijn ervan overtuigt, dat de nieuwe roodflora kazen van familiebedrijf Aurora de goden zeker bijzonder goed gestemd zouden hebben.Drie heerlijke variaties

Ostaras Morgenrood

Al van begin af aan was de opgaande zon het symbool voor de familie Ten Dam voor hun kaasmakerij. De Germaanse godin Ostara, wiens naam van Aurora afgeleid is, is de godin van het morgenrood en brengt licht, warmte en energie. Daarom is zij de inspiratie voor de eerste roodcultuur-kaas van Familie ten Dam, waarin je deze energie en warmte proeft.


Freyas Klaver

Voor de biologische melkveehouders is klaver een heel belangrijk voedingsmiddel voor hun koeien. Voor de oude Germanen stond klaver gelijk aan de vier elementen vuur, aarde, lucht en water. Hij werd geassocieerd vruchtbaarheid en was en belangrijk attribuut van godin Freya. Voor Freya’s Klaver wordt de kaaskorst met honingklaver geaffineerd: verleidelijk en hartstochtelijk – net als Freya zelf.


Iduns Appels

In de Noordse mythologie bewaakt Idun de appels die de goden eeuwige jeugd schenken. Bij Aurora verleent de regionaal typische appelstroop deze kaas een bijzondere fruitige en stevige smaak. Een spannende kaas van hoogwaardige Demeter-kwaliteit en een echt product uit de regio. De appelstroop wordt gemaakt van appels uit de boomgaard van biologische boeren dichtbij.


Een familiebedrijf sinds 1980

Bio-pioniers in tweede generatie

De tweede generatie Ten Dam staat klaar de wereld met hun overheerlijke biologische Aurora kazen te veroveren. Sinds 1980 werken ze uitvoerig aan hun verrukkelijke kaas creaties en komen steeds weer met nieuwe spannende smaken.

Vlak bij de Duits-Nederlandse grens ter hoogte van Nijmegen is de kaasmakerij Aurora van familie Ten Dam gevestigd. Waar de tweede generatie het werk van de pioniers voorzet.

Sinds 1980 werkt de familie nauw samen met regionale biologische melkveehouders. Deze boerenbedrijven leveren de volle, gezonde melk voor de kaas van Aurora. Ook de tweede generatie heeft de ecologische principes van de pioniers nooit uit het oog verloren. Ze bedenken telkens
nieuwe manieren om het bedrijf nog duurzamer en milieuvriendelijker te maken.