kaasmakerij opslag en verwerking

Wij hechten bijzonder veel belang aan melk van hoge kwaliteit.  Hiervoor selecteren we onze melkveehouders zorgvuldig. We zijn trots op de jarenlange en goede relaties met onze boeren uit de Achterhoek en de Neder-Rijn. De combinatie van traditioneel vakmanschap, bekwame medewerkers en een moderne productiemethode zorgen voor de uitstekende kwaliteit van onze kazen.  De productiemethode helpt om al het goede van melk in de kaas te behouden – mineralen, vitaminen en gezonde vetten. Onze kazen worden gemaakt met vegetarisch stremsel en vervolgens gepekeld in het zeezout bad. 

En dat is wat je proeft – gewoon heerlijk!

De nieuwe kaasmakerij in Kranenburg is sinds 2019 klaar en het merendeel van de kazen wordt er al geproduceerd. Het nieuwe gebouw stelde ons in staat om veel productiestappen te optimaliseren om energie optimaal te kunnen implementeren: zonnepanelen: De nieuwe kaasfabriek is volledig ontworpen met zonnepanelen (lijn van 200 kW). Deze stroom wordt direct gebruikt in de productie, zodat we in de laatste zomermaanden zelf bijna 1/3 van onze energie hebben geproduceerd. 

Gas besparende ketel: We hebben een gas besparende ketel als centrale gasgestookte energievoorziening waarop een BHK (warmtekrachtcentrale) binnen enkele jaren kan worden aangesloten, en mogelijk warmtepompen, wat het gasverbruik verder vermindert.

Warmteterugwinningssysteem: Er is een uitgebreid koelsysteem met warmteterugwinningssysteem geïnstalleerd, waarbij de warmte opnieuw wordt gebruikt voor vloerverwarming. Voor volgend jaar staat de warmteterugwinning voor de verwarming van melk en water gepland. Dit vermindert het aardgas- en elektriciteitsverbruik aanzienlijk.

Transport: De grootste besparingen worden bereikt door de wei te verdikken via het RO-systeem.  Hier wordt de wei verdikt van 5% droge stof tot 25% droge stof, waardoor het transport van 8 ladingen wei per week kan worden vervangen door een wekelijkse. Dit bespaart bijna 12.000 liter diesel of 600.000 liter diesel per jaar.

Watergebruik van wei: Bij het verdikking van de wei verkrijgen we water, dat we gebruiken bij de kaasproductie. De besparingen zijn aanzienlijk: met een productie van 250.000 liter wei per week, wat ongeveer hetzelfde is als het plan van volgend jaar, winnen we meer dan 9000 m3 van ons eigen water

Naast de productie is ons kaaspakhuis. Hier kunnen de kazen naar volle smaak rijpen. Dit is ook waar inkomende bestellingen worden verwerkt. Afhankelijk van de wensen van de klant wordt de kaas verpakt als een geheel brood of plakje en vacuüm verpakt en geleverd aan natuurvoeding groothandels en retailers, alsmede aan particulieren.