Geschiedenis

Aurora: meer dan 40 jaar ervaring is het produceren van biologische producten

Bij Aurora kunnen we op een mooie geschiedenis terug kijken.

Toen wij in 1980 begonnen met de verwerking van biologische melk tot biologische melkproducten, waren we een van de eersten en werden we met een kritische blik in de gaten gehouden. Ons assortiment was zeer groot, we maakten naast boerenkaas uit rauwe melk vooral veel verse zuivelproducten zoals volle melk, vanille vla, kwark, yoghurt, boter en karnemelk, onder de naam De Dageraad. Vooral vanuit Duitsland kwam er veel interesse van de eerste natuurvoedingsgroothandelaren (zoals Dennree, Weiling en Landline – toentertijd allen nog in de kinderschoenen). De vraag bleef toenemen waardoor een bedrijfje ooit gerund door twee personen, uit idealisme,  inmiddels is uitgegroeid tot een familiebedrijf met ongeveer 30 werknemers waar met liefde voor de producten wordt gewerkt. Tegenwoordig verwerken we op jaarbasis net iets minder dan 10 miljoen liter melk van zowel koeien, geiten als schapen.

Wij zijn enorm trots op dat wat wij tot nu toe hebben bereikt! We hebben rondgesnuffeld in oude dozen en willen u deze leuke beelden uit ons verleden niet onthouden.

1980

In de begin jaren, toen Aurora nog De Dageraad heette, maakte Janny ten Dam van rauwe melk boerenkaas.

Zwaar werk, maar Janny deed het allemaal, met veel plezier!

1980

Harry ten Dam nam in deze periode de versproductie voor zijn rekening. Hij heeft menig uurtje achter de vulmachine doorgebracht.

1981

De productie van De Dageraad groeide snel. Harry en Janny konden al het werk niet meer samen gedaan krijgen. De eerste medewerkers kwamen De Dageraad versterken!

 1986

De Dageraad groeide hard door! In 1986 kon gestart worden met de nieuwbouw. Een mijlpaal in de geschiedenis van de Dageraad. Met extra ruimte die de nieuwbouw genereerde was er plek voor een grote boterkarn en een nieuwe afvul- en spoelmachine.

1990

In 1990 werden het woonhuis en de nieuwe kaashal gebouwd. De hele familie Ten Dam stak tijdens de verbouwing de handen uit de mouwen! Zij sloopten de oude gebouwen en hielpen daar waar mogelijk met alle voorkomende werkzaamheden. Meehelpen aan een droom van iemand anders gaf veel voldoening. 

1998

Een cruciaal jaar voor Aurora. In 1998 besloot de familie Ten Dam zich te specialiseren in de kaasproductie en stopte met de productie van verse zuivel.

2011

Weer een mijlpaal voor Aurora en de familie Ten Dam. In dit jaar startte de bouw van een moderne en innovatieve kaasopslag in Kranenburg. Dit is net over de grens in Duitsland, bij Ven-Zelderheide.

2015

35 jaar Aurora. Hiervoor zijn twee bijzonder lekkere kazen gemaakt. De lente editie met citroenschil, kardemom en anijs en een herfsteditie met verschillende zaadjes, paardenbloem en rode klaver.

2017

Wij hebben ruimte nodig

Dit jaar starten we, naast ons huidige kaasmagazijn in Kranenburg, met de uitbreiding en ombouw van een nieuwe kaasmakerij met bij aangesloten een verkoopruimte.

2019

Klaar! De kaasmakerij staat en ook de fabriekswinkel is opgezet.

De eerste producten worden in Duitsland gemaakt!

2020

40 jaar Aurora!
Begonnen als pionier en nu een bloeiend familiebedrijf.
Wij willen onze trouwe melkleveranciers en klanten bedanken voor hun goede samenwerking!