Kaas van kalfjes bij de koe
De melk voor deze heerlijk mild-romige kaas komt van twee Demeter-boerderijen aan de Nederrijn, die al enkele jaren de kalfjes bij de koe houden. Spelend in een groep groeit het kalf gedurende de eerste 12 weken op bij zijn moeder of een pleegmoeder.
Hier mag het kalfje genieten van zorg en geborgenheid. Het kalf drinkt rechtstreeks bij de koe. Op deze manier worden belangrijke en gezonde voedingsstoffen direct overgedragen in de nauwe relatie. Pas als het kalf genoeg heeft, wordt de koe gemolken.
Zelfverplichting voor dierenwelzijn.
Onze Demeter-boerderijen aan de Nederrijn hebben in 2023 een zelfverplichting opgesteld volgens welke ze de kalveren op hun boerderijen grootbrengen. Want diervriendelijke veeteelt bevordert niet alleen het welzijn van de kalveren, maar ook hun gezondheid en natuurlijke ontwikkeling. De boerderijen aan de Nederrijn worden regelmatig gecontroleerd op naleving van deze zelfverplichting.
Demeter Boerderij Schanzenhof
In de Alpen, een dorpje in de regio Wesel, vind je de Schanzenhof. Hier runnen Ludger Schreiber en Ruth Laakmann samen met hun twee kinderen, Vincent en Sophia, en een team van 10 medewerkers het gemengde bedrijf. De koeien genieten dagelijkse weidegang en hebben volop ruimte om zich op hun gemak te voelen, net als de jonge dieren. De Schanzenhof neemt als een ecologisch voorbeeldbedrijf in Noordrijn-Westfalen deel aan baanbrekende studies, waaronder onderzoek naar de klimaatrelevantie en op zonne-energie aangedreven druppelirrigatietechnologie. Een indrukwekkend agroforestry-project met 3.000 bomen onderstreept hun betrokkenheid. In de boerderijwinkel worden ambachtelijke producten aangeboden, waaronder regionale bieten, groenten, melk en vlees. Tijdens rondleidingen, trainingen, lezingen en boerderijvakanties kunnen gasten het leven op de boerderij van dichtbij ervaren.
www.schanzenhof.de
Demeter boerderij Rouenhof
Aan de voet van de Sonsbecker Schweiz, in het prachtige Nederrijngebied, te midden van weiden en velden, ligt de Rouenhof. Het wordt al meer dan 500 jaar beheerd door de familie Verhoeven. Melkkoeien, geiten, varkens, kippen en bijen zijn de hardwerkende helpers van de bioboeren. Bezoekers kunnen op de boerderij genieten van huisgemaakte producten zoals kaas, worst en honing, en wie graag een kijkje wil nemen in het werk van de boer, kan overnachten in een van de vier historische vakantiehuizen en het Demeter-ecologische landbouwbedrijf van dichtbij beleven.
www.rouenhof.de
Veel ruimte om te spelen en te stoeien
Veel ruimte in de stal om te ravotten en toegang tot de weide voor de koe maken deel uit van deze opfokmethode. Dit resulteert niet alleen in goede melkkwaliteit, maar draagt ook bij aan duurzaamheid, wat zich uit in biodiversiteit en soortenrijkdom rondom de boerderijen.
Minder opbrengst, meer dierenwelzijn.
Onze Demeter Boeren doen afstand van een groot deel van de melk en daarmee ook van een deel van hun inkomen. Uit overtuiging en vanwege dierenwelzijnsredenen geven ze hun dieren deze gedeelde tijd. Producten zoals deze kaas dragen bij aan het blijven ondersteunen van de opvoeding en het kunnen bieden van een eerlijke vergoeding aan de boeren.
De relatie tussen een kalf en een koe is iets heel bijzonders en waardevols. Zo liefdevol als een moeder voor haar baby’s zorgt als ze klein zijn. De koe is als een ontzettend liefdevolle moeder voor haar kleine kalf.
Melk is zeer voedzaam en belangrijk voor het kalf. Het kalf drinkt de melk van zijn moeder en groeit op tot een sterke en gezonde koe. De koe weet altijd wat het kalf nodig heeft en beschermt het tegen gevaar. Ze leert het hoe te spelen in het gras, vrienden te maken en zich te oriënteren in de grote wereld.
De relatie tussen een kalf en een koe helpt ons mensen ook. We kunnen van de koeien leren hoe je zorgt voor iemand van wie je houdt. En als we zien hoe de koe haar kalf beschermt, leren we hoe belangrijk het is om op elkaar te letten.