BioJournaal besteedt aandacht aan de nieuwe regionale kazen van Aurora

Uitgebreid artikel over Achterhooks Dearntjen

“Aurora Gold blijft het merk voor de natuurvoedingswinkels”
Achterhooks Dearntjen: regionaal concept Aurora

Tholen – Achterhooks Dearntjen, dit is de naam van het nieuwe streekgerichte concept van Aurora. Voor de Achterhooks Dearntjen-kazen werkt Aurora samen met 8 Nederlandse biologische melkveehouders uit de Achterhoek (binnen een straal van zo’n 70 kilometer van de kaasmakerij in Ven-Zelderheide). Voor de Duitse tegenhanger ‘Niederrheinisch Määdje’ verwerken ze melk van 5 bio-melkveehouders uit de regio Nederrijn. Deze boerderijen zijn maximaal 40 kilometer van de kaasmakerij gevestigd. Aurora heeft een vestiging in beide landen, hemelsbreed zo’n 8 kilometer van elkaar verwijderd (met de landsgrens daartussen).

Aurora wil met de streekkaas inspelen op de groeiende belangstelling voor regionale producten. Anne Schoenmakers was nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit concept. “Ik heb vorig jaar voor mijn studie een marktonderzoek uitgevoerd voor Aurora. Dit bevestigde de gedachte dat de consument graag wil weten waar het vandaan komt en dat de populariteit van regionale producten daardoor toeneemt”, aldus Anne.

Ze zijn bij Aurora al snel aan de slag gegaan met haar bevindingen. “Acht van onze boeren uit de Achterhoek zorgen dag in dag uit met liefde voor hun koeien met als resultaat de beste en lekkerste melk. Aangezien de melk van de Duitse en Nederlandse boeren apart wordt opgehaald, was het voor ons meteen duidelijk dat we daar meer mee moesten doen. In oktober zijn we begonnen met de ontwikkeling van de nieuwe concepten.” Het assortiment van beide concepten bestaat uit vier verschillende kazen. Voor de Nederlandse markt is gekozen voor Jong Belegen, Belegen, Oud en Kruiden (met knoflook en basilicum).

Anne vertelt dat de Achterhooks Dearntjen-kazen niet exclusief zijn voor het natuurvoedingskanaal. “Onze Aurora Gold blijft het merk uitsluitend voor de natuurvoedingswinkels. Zo merken we dat ook reguliere supermarkten en boerderijwinkels interesse tonen in Achterhooks Dearntjen, zij zien de meerwaarde van het aanbieden van deze biologische kaas uit de eigen regio.”


Ze benadrukt dat consumenten de herkomst willen kunnen vertrouwen. “Daardoor is openheid ook heel belangrijk. De consument wil met eigen ogen kunnen aanschouwen waar de melk vandaan komt. Daarom hebben we voor beide regionale concepten een Facebook-pagina aangemaakt waar de verschillende boeren zich op voorstellen. Het staat de consument vervolgens vrij om zelf een bezoek aan de boerderij te brengen.”

Aurora presenteerde de nieuwe concepten vorige week op de BIOFACH en enkele weken eerder al op de Bio-beurs in Zwolle. Anne geeft aan dat de reacties erg positief waren. “De bezoekers vonden het een heel leuk concept met een goed verhaal en mooie vormgeving. De eerste bestellingen zijn inmiddels al de deur uit.” 
 
Achterhooks Dearntjen is verkrijgbaar als Jong Belegen, Belegen, Oud (allen verkrijgbaar als 4,5 kilo of 10 kilo kaas of in stukjes van 250 of 500 gram) of Kruiden (verkrijgbaar als 4,5 kilo kaas of in stukjes van 250 of 500 gram). De kazen zijn ook te bestellen in de webshop (www.aurorawebshop.nl). 

Publicatiedatum: 27-2-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl